“De zaken waar ik aan heb gewerkt zijn ter verbetering van de leefomstandigheden en gezondheid van de dieren geweest.”

Onze collega Richard Hamaker is tijdens zijn Oelan Avontuur voor een periode van vier weken in Zuid-Afrika geweest. Hij verbleef daar op een cheetah farm, waar hij hielp met het verzorgen van cheetahs die uiteindelijk weer in het wild worden teruggeplaatst. Een prachtig avontuur waar we natuurlijk graag meer van willen weten!

Image

 Avonturier

Richard Hamaker

 Bestemming

Cheetah farm, Parys, Zuid-Afrika

 Meer info

Voor meer informatie over de cheetah farm kun je de website www.africanimpact.com bezoeken.

Je bent net terug van je Oelan Avontuur in Zuid-Afrika bij een cheetah farm. Vertel eens, waarom heb je gekozen voor deze invulling van je avontuur?

Ik heb altijd een zekere angst voor katachtigen gehad, het is dan met name de onvoorspelbaarheid die mij angst inboezemt. Daarnaast heb ik niet bijster veel met Afrika. Het leek mij dan ook een mooi avontuur om bij mezelf na te gaan of de vrees voor deze dieren terecht is en of Afrika mij wel kan grijpen. Dat is de reden dat ik ervoor gekozen heb om mij vier weken in te zetten op een cheetah farm in Zuid-Afrika.

Naast het feit dat je op deze manier een maatschappelijke bijdrage levert heb je er dus ook voor gekozen om hiermee buiten je comfortzone te opereren. Kun je wat meer over het project vertellen?

Het project in Parys, is in 2001 gestart door Estelle en Pieter Kemp. Doordat zij begin dit jaar verhuisd zijn naar een groter gebied, moet het nieuwe gebied verder ontwikkeld worden. Hier is ook ruimte voor het fokken van cheetah’s, zonder menselijk contact. Op termijn moet dit er voor zorgen dat deze dieren weer uitgezet kunnen worden. Er wordt op de Cheetah farm gewerkt met zo’n acht vrijwilligers om het project naar een hoger niveau te brengen. Tijdens mijn verblijf waren er mensen uit Engeland, Oostenrijk, Zwitserland, Zweden, Canada en de Verenigde Staten. De achtergronden verschilden enorm. De een wil graag werken met dieren (kattenliefhebber) en de ander doet graag verschillende projecten in Zuid-Afrika.

Wat heb je tijdens je verblijf allemaal gedaan?

In de werkzaamheden op de farm zit een dagelijkse routine. Iedere dag worden de uitwerpselen opgeruimd (om verspreiding van bacteriën te voorkomen), worden de wateremmers schoongemaakt, worden de verblijven van het wildvoer schoongemaakt en wordt de serval uitgelaten. Daarnaast zijn er werkzaamheden die per dag kunnen rouleren, zoals het schoonmaken van het slachthuis, het slachten en uitbenen van paarden (voedsel voor de dieren), repareren van hekken en aanleggen van nieuwe verblijven en nieuwe waterleidingen. Naast deze zaken instrueerde en begeleidde ik een groep vrijwilligers. Door mijn beroepsmatige kennis en ervaring met groepen, sollicitatiegesprekken en coaching, heb ik de aanwezige staf kunnen adviseren over hoe zij het project met de vrijwilligers nog efficiënter kunnen laten draaien, hoe ze nog beter om kunnen gaan met hygiëne en de kwaliteitsstandaard voor nieuwe medewerkers kunnen verhogen.

Wat ben je eigenlijk over de cheetah te weten gekomen?

Driemaal per week is er op de farm een cheetah-run, waar de cheetah’s achter een touw aan sprinten. Opeens lijken de grote, luie katten geheel gemaakt voor dit onderdeel; het snelste dier ter wereld zijn. Er is sprake van absolute focus en het malle lichaam is opeens perfect in balans. Indrukwekkend om te zien en het is voorbij voor je het weet!

Tijdens mijn verblijf heb ik enkele feitjes over het snelste landdier ter wereld verzameld:

  • Topsnelheid kan oplopen tot 120 km/h;
  • Versnellen van 0 tot 80 km/h gaat in 2,8 seconden;
  • Een afstand van 100 meter wordt in zo’n 4,5 tot 5 seconden afgeraffeld. Usain Bolt doet er 9,5 seconden over!
  • Per stap legt een cheetah 9-11 meter af.

Kortom, de cheetah is gebouwd om zo snel mogelijk zijn prooi te pakken en doet dit op een fabelachtig mooie wijze.

Wat wil je nog kwijt over je Oelan Avontuur?

Het Oelan Avontuur heeft mij meer kennis bijgebracht over de natuur en de misstanden die er plaatsvinden. Hoewel mijn bijdrage beperkt is op globale schaal, kijk ik er positief op terug. Met sommige dieren heb ik een goede band opgebouwd. De zaken waar ik aan heb gewerkt zijn ter verbetering van de leefomstandigheden en de gezondheid van de dieren. Met de staf en eigenaren van het project houd ik contact. Ook met enkele vrijwilligers is er een goede band ontstaan tijdens mijn verblijf. Over een tijdje hoop ik terug te kunnen keren om te zien hoe de zaken er dan voor staan.