“Mijn Oelan Avontuur naar Maleisië heeft voor mij meer betekenis gehad dan ik van te voren had gedacht.”

Onze collega Rene is tijdens zijn Oelan Avontuur vier weken op Pom Pom Island in Maleisië geweest. Hier heeft hij geholpen met het maken van nieuwe en het uitbreiden van bestaande koraalriffen. Duiken kon hij nog niet, dus hij moest eerst zijn brevet halen. In een interview met Rene vertelt hij meer over zijn avontuur en wat het voor hem heeft betekend.

Image

 Avonturier

Rene Noort

 Bestemming

Pom Pom Island, Maleisië

 Meer info?

Voor meer informatie over TRACC bezoek je de website tracc.org/pom-pom-island

Voor de invulling van je Oelan Avontuur heb je gekozen voor een tropische locatie: Pom Pom Island in Maleisië. Niet echt naast de deur. Waarom juist deze keuze?

Tijdens mijn zoektocht naar een geschikte invulling van mijn Oelan Avontuur stuitte ik op het Tropical Research and Conservation Centre, kortweg TRACC. Deze organisatie richt zich op het maken van nieuwe en het uitbreiden van bestaande koraalriffen. Dit doen zij door koraal te plukken op plaatsen waar veel koraal te vinden is en dit vervolgens te planten op plekken waar weinig of geen koraal meer is. Een eigenschap van koraal is dat het erg snel terug groeit op de plek waar het geplukt wordt, mits je maar een klein gedeelte van een stuk koraal verwijdert. Het geplukte koraal wordt vervolgens op en rondom kunstmatige riffen geplant.

Prachtig werk, waar ik graag een bijdrage aan wilde leveren!

Dat klinkt inderdaad als een prachtige invulling van je Oelan Avontuur. Wat kun je nog meer over TRACC vertellen?

De organisatie wordt gerund door de oprichter en drie vaste krachten op het eiland die het werk gaande houden. Dit wordt aangevuld met vrijwilligers uit alle hoeken van de wereld, waaronder Australië, Duitsland, Amerika, Engeland en Zuid-Korea. Tijdens mijn verblijf waren er – naast mijzelf – vijf vrijwilligers aanwezig.

Naast koraalriffen richten ze zich ook op het instandhouden van populaties schildpadden en haaien.

Voor het repareren van koraalriffen heb je wel duikervaring nodig of in ieder geval een duikbrevet. Die had je al?

Nee, die had ik nog niet. Mijn bijdrage aan het project kon pas echt beginnen, nadat ik mijn duikbrevet had behaald. Tot die tijd heb ik alleen op het droge een bijdrage kunnen leveren. Mijn brevet heb ik in een dag of vier gehaald, waarna ik mee het water in mocht om te werken aan de koraalriffen.

Spannend. Kun je hier meer over vertellen?

De duiken richten zich op het maken en uitbreiden van koraalriffen. Door het bomvissen in Maleisië worden koraalriffen vernietigd en gaat er veel leven in zee verloren. Vissen blijven weg, omdat er geen koraal meer is.

Bomvissen?

Ja. Een nogal bizarre vorm van vis vangen. ‘Vissers’ gooien dynamiet in het water. Bij de explosie komt een enorme druk vrij waardoor vissen in de nabije omgeving sterven en boven komen drijven. Vervolgens kunnen ze eenvoudig uit zee worden geschept. Het lijkt efficiënt, maar door de explosies wordt ook koraal vernietigd en laat dat nu net het leefgebied van vissen zijn. Geen koraal, betekent dus ook geen vis meer. Niet handig dus en daarom is dat wat TRACC doet, zo ontzettend belangrijk.

Ok, helder. Vertel eens meer over zo’n duik.

Eén van de riffen waar ik aan heb gewerkt bestaat uit cola kratten die op de bodem worden geplaatst. Deze worden vervolgens gevuld met plastic flessen waar zand in zit, zodat ze stabiel op de bodem blijven staan. Deze flessen komen overigens van het strand, zodat Pom Pom Island relatief schoon blijft. De kratten hebben uitsparingen waar kleine vissen zich goed in kunnen verschuilen. Het plastic van de kratten is een goed oppervlak om koraal aan vast te maken. Ondanks dat het rif nog niet helemaal klaar was toen ik het eiland verliet, zagen we binnen een week al dat er een groep babyvisjes introk. Er was nog helemaal geen koraal geplant en de kratten trokken toch al leven aan!

Eén van de uiteindelijke doelen van dit alles is om ook de populatie van haaien weer omhoog te krijgen, deze zijn momenteel zeer zeldzaam en tijdens mijn bezoek is er slechts één keer een haai gezien (helaas was ik daar niet bij). Haaien worden gevangen voor hun vinnen die vervolgens in soep worden verwerkt. Dit heeft er voor gezorgd dat de populatie aanzienlijk is geslonken.

Wat wil je nog kwijt over je Oelan Avontuur?

Het Oelan Avontuur heeft voor mij meer betekenis gehad dan ik van te voren had gedacht! Ik heb mogen samenwerken met leuke mensen die mijn verblijf op Pom Pom Island zeer aangenaam hebben gemaakt. Ik ga ze zeker missen! En ik heb een mooie bijdrage kunnen leveren aan de conservatie van koraalriffen. Samenvattend, heb ik een bijzonder goed gevoel over gehouden aan mijn Oelan Avontuur. Ik was graag nog langer op het eiland gebleven en overweeg serieus om nog eens terug te gaan.