“Het Oelan Avontuur was voor mij confronterend én inspirerend. Het woord ik op laten gaan in samen maakt het onmogelijke mogelijk!”

Onze collega Hans van der Aa heeft voor zijn Oelan Avontuur van mei tot en met 1 september 2017 de stichting Mont Ventoux geholpen. Deze stichting zet zich in voor de strijd tegen kanker, waar de zware beklimming van de gelijknamige berg in Frankrijk symbool voor staat. Hans is op 1 september zelf ook op de fiets gesprongen om de berg te bedwingen. We zijn natuurlijk benieuwd naar zijn ervaringen!

Oelan Avontuur Hans van der Aa

 Avonturier

Hans van der Aa

 Bestemming

Mont Ventoux, Frankrijk

 Meer info

Informatie over Stichting Mont Ventoux vind je op de website grootverzettegenkanker.nl

Voor mensen die je niet kennen. Kun je even kort vertellen wie je bent en wat je doet bij Oelan?

Ik ben Hans van der Aa, vanaf 1 januari 2012 werkzaam bij Oelan en verantwoordelijk voor Human Resource Development, Delivery en de dienstverlening op het gebied van de Privacywetgeving.  De invulling van het Oelan Avontuur probeer ik bij mijn collega’s zoveel mogelijk te stimuleren omdat het een unieke kans biedt om los te komen van de gebaande paden en op die wijze een stuk persoonlijke groei te pakken. Zelf heb ik onlangs ook de 5-jaars grens als ‘Oelanees’ gepasseerd en heb daarmee invulling mogen geven aan mijn eigen Oelan Avontuur.

Je bent net terug van je Oelan Avontuur. Hoe heb je deze ingevuld?

Ik heb ervoor gekozen om de tijd die mij ter beschikking staat voor de invulling van het Oelan Avontuur dienstbaar te laten zijn aan de stichting Mont Ventoux. Deze stichting is opgericht in 2007 en heeft als belangrijkste waarde de verbondenheid in het leven met en strijden tegen kanker. Onder het motto ‘Grootverzettegenkanker’ beklimmen fietsers, handbikers, wandelaars en hardlopers jaarlijks de Mont Ventoux in Frankrijk. Een zware strijd, die symbool staat voor de strijd tegen kanker. Ik heb de stichting in de aanloop naar het event op 31 augustus en 1 september ondersteund middels het opzetten van het relatiebeheer met de lokale initiatieven voor het inzamelen van geld en de daarvoor gekozen goede doelen. In de week die vooraf is gegaan aan het event en tijdens het event zelf heb ik mij ingezet als vrijwilliger voor de uitvoering van het gebeuren.

Dat klinkt als een prachtige invulling van jouw Oelan Avontuur. De reden dat je voor deze invulling hebt gekozen is volgens mij niet alleen omdat je een wielerfanaat bent. Kun je ons vertellen wat er nog meer achter deze keuze zit?

Het klopt inderdaad dat ik een wielerfanaat ben. Ik zit regelmatig op de fiets en heb in de afgelopen jaren wel wat bergjes beklommen. Maar dat is inderdaad niet de enige reden voor mijn keuze. Ook ik ben namelijk net als vele anderen helaas vaak geconfronteerd met de heftige gevolgen die de ziekte kanker met zich meebrengt. Het verdriet en de machteloosheid die ik daarbij voel zetten mij ertoe aan om mijn steentje bij te dragen om deze ziekte op zijn minst niet meer levensbedreigend te laten zijn. Door deel uit te maken van de organisatie van het event ga ik de confrontatie aan met hetgeen deze ziekte teweegbrengt.

Hoe heb je het avontuur gecombineerd met je werkzaamheden bij Oelan?

De vier weken die mij ter beschikking stonden voor de invulling van het Oelan Avontuur heb ik uitgenut in de periode mei tot en met 1 september. Ik heb dus niet een aaneengesloten periode gepakt, maar dagdelen gepland voor mijn activiteiten. De week van het event vormde het slotgedeelte van mijn Oelan Avontuur.

Wat vond je het allermooiste aan je avontuur? Wat is je het meest bijgebleven

Wat mij altijd bij zal blijven is de samenhorigheid die ik in de week bij de Ventoux heb ervaren. Zowel deelnemers als vrijwilligers vormden een eenheid waardoor het doel dat de stichting voor ogen heeft door iedereen werd omarmd. Iedereen heeft zijn verhaal en betrokkenheid bij het onderwerp en dat geeft echt een één voor allen, allen voor één gevoel. Indrukwekkend om mee te maken. Daarnaast heb ik grote bewondering voor het bestuur van de stichting en alle vrijwilligers die dit event mogelijk hebben gemaakt. Grote klasse hoe zij dit event tot uitvoering hebben gebracht!

Blijft het bij deze inzet voor stichting Mont Ventoux of …?

Het vlammetje dat is gaan branden tijdens mijn inzet voor de stichting is nog niet gedoofd. Volgend jaar wil ik sowieso weer aanwezig zijn als deelnemer en dan hopelijk met een team medefietsers die geraakt zijn door mijn verhaal. Eind september heb ik nog een gesprek met de stichting en dan gaan wij bespreken in welke vorm ik aangehaakt kan blijven. Ik sta daar voor open. Wordt vervolgd dus!

Wat wil je nog kwijt over je Oelan Avontuur?

Het Oelan Avontuur stelde mij in de gelegenheid om buiten de voor mij vertrouwde paden te treden en met eigen ogen te zien hoe onze maatschappij gedragen wordt door onbaatzuchtig vrijwilligerswerk. Het avontuur was voor mij confronterend én inspirerend. Het woord ik op laten gaan in samen maakt het onmogelijke mogelijk!