“De grootste eye-opener van mijn permacultuur avontuur is dat we eigenlijk in een wereld van overvloed leven, terwijl we denken dat het er een van schaarste is.”

Onze collega Georg Törnqvist heeft zijn Oelan Avontuur gewijd aan het leveren van een bijdrage aan de permacultuur gemeenschap. Hij heeft in diverse tuinen in Nederland gewerkt en is ook een week in Portugal geweest. We zijn natuurlijk zeer benieuwd hoe hij zijn Oelan Avontuur heeft ervaren.

Oelan Avontuur Georg

 Avonturier

Georg Törnqvist

 Bestemming

Diverse permacultuurtuinen in Nederland en Portugal.

 Meer info

Meer informatie over permacultuur vind je o.a. op www.backtoedenfilm.com en op de website van Permacultuur Nederland

Waarom heb je specifiek gekozen voor deze invulling van je Oelan Avontuur?

Ik heb mij altijd geïnteresseerd voor dieren en planten. In mijn kindertijd hadden mijn ouders een moestuin. Dus daar ligt een mooie basis. Dat ik voor permacultuur heb gekozen komt misschien omdat ik enkele jaren geleden hierover een zeer inspirerende film, “Back to Eden“, heb gezien. Verder was het vrij eenvoudig om aan te sluiten bij de permacultuur stroming, aangezien het best veel zendelingen heeft.

Kun je uitleggen wat permacultuur precies inhoudt?
Er zijn online veel definities te vinden. Bill Mollison – de vader van de permacultuur – definieert het als volgt:

“Permanent: From the Latin permanens, to remain to the end…

Culture: From the Latin cultura – cultivation of land, or the intellect…

Permaculture: The study of the design of those sustainable or enduring systems that support human society, both agricultural & intellectual, traditional & scientific, architectural, financial & legal. It is the study of integrated systems, for the purpose of better design & application of such systems.”

De permacultuur onderscheidt zich hiermee duidelijk van de conventionele landbouwcultuur. Met permacultuur leg je een permanente (biologische) cultuur aan; de bodem blijft altijd bedekt. In de conventionele landbouw wordt de biologische cultuur steeds onderbroken door het oogsten, zaaien, bemesten, etc.

Op Wikipedia staat dat het verder gaat dan ecologisch tuinieren. Kun je dit toelichten?
Volgens de vele definities heeft permacultuur een vrij brede betekenis gekregen. Simon Henderson heeft er bijvoorbeeld over gezegd: “Permaculture is the use of ecology as the basis for designing integrated systems of food production, housing appropriate technology and community development. It offers a practical, creative approach to the problems of diminishing resources and threatened life support systems now facing the world.”

Wat heb je allemaal gedaan in de tuinen waar je bent geweest?
Gezaaid, geoogst, gecomposteerd, kippen verplaatst, schuttingen gerepareerd… Eigenlijk alle soorten taken die je zoal tegenkomt in een tuin heb ik min of meer uitgevoerd. Verder heb ik natuurlijk veel geleerd over permacultuur. Voorheen wist ik bijvoorbeeld niet dat urine een van de sterkste mestsoorten is die er bestaat. Ik wist ook niet dat je alles wat onder de grond groeit, bijvoorbeeld knoflook, het beste kunt oogsten tijdens een afnemende maan (laatste kwartier), anders groeit – in dit geval – de knoflook gewoon door.

Je bent ook in Portugal geweest om te werken in een tuin die het experimentele stadium voorbij is en een restaurant van kruiden en groenten voorziet. Kun je meer over deze tuin vertellen?
De tuin hoort bij het hotel Areias do seixO: www.areiasdoseixofoodbyheart.com en is een show-case tuin, die het hotel met name van bijzondere en exotische groenten en kruiden voorziet. Een groot deel van het voedsel komt overigens van de lokale markt. De tuin is internationaal best bekend en je kunt daar stage lopen.

Wat wil je nog kwijt over je Oelan Avontuur?
Ik wil iedereen aanraden om deze kans te grijpen. Doe je ding! Doe het buiten! Het is geen toeval dat het gros van de Oelan Avonturen een natuurthema heeft: koraalriffen repareren, meedraaien op een cheetah-farm of ondersteuning bieden aan een natuurspeeltuin voor kinderen.

De grootste eye-opener van mijn permacultuur avontuur is dat we eigenlijk in een wereld van overvloed leven, terwijl we denken dat het er een van schaarste is.

Ik ga de principes van permacultuur ook toepassen in mijn eigen tuin en hoop zo ieder jaar meer te verbouwen voor de thuisbehoefte. Dat zal niet zonder slag of stoot gaan, maar met een hoop creativiteit kom je in een klein stadstuintje volgens mij een heel eind.